top of page

Verslag Studie-weekend Wambercourt (Fr.) 6,7 en8 sept.2013

Het is vrijdag 6 september en Saxalot maakt zich op voor in studieweekend in Frankrijk. Om precies te zijn in Wambercourt in het departement Pas-de-Calais.
Saxalot is te gast in het huis van baritonsaxofoniste Roel en haar man Wim. Het weekend is ter voorbereiding op het jubileumconcert op 18 januari in theater de Hofpoort in Coevorden. De eerste Saxalotters zijn woensdag al vertrokken en hebben de boel een beetje ingericht en de noodzakelijke boodschappen gedaan. De laatste Saxalotters vertrekken vrijdag vroeg in de middag. Ondanks het feit dat het maar 5 uur rijden is, is het ensemble pas om 22.00 uur compleet. Oorzaak? Een brandende vrachtauto bij Antwerpen in de spits waardoor er vertraging van dik 2 uur ontstaat. De laatkomers worden warm en vreugdevol onthaald . De wijn staat koud het eten wordt warm gemaakt. Het weekend kan beginnen.
Helaas door de vertraging kan de avondrepetitie niet doorgaan, maar dat wordt de zaterdag meer dan goed gemaakt.
 
Zaterdag
Gastheer Wim en dirigent Gerard zijn al vroeg op pad om verse stokbroden en croissants te halen in het dorp.  Stipt half negen zit het gezelschap aan de ontbijttafel, buiten in de zon.  Wat is het een prachtige omgeving. Een klein Frans dorpje met mooi witkerkje aan het eind van de straat waar Saxalot ’s avonds een concertje gaat geven, maar eerst moet er gerepeteerd worden. Dat kan gewoon buiten op het terras,omdat het de hele dag zonnig en warm is. Het laatste gedeelte van de repetitiedag door in  het kerkje om alvast een beetje te wennen aan de  akoestiek. Het speelt er geweldig en gemakkelijke, maar de er is wel heel erg veel galm. Het mag de pret niet drukken. Wim en Roel hebben flink reclame gemaakt in de buurt en posters opgehangen, toch maken ze zich wel een beetje zorgen of er wel publiek gaat komen vanavond.
Na een ochtend en een middag repeteren is het goed om even uit te rusten en van het weer en de omgeving te genieten. Gerard en José bereiden de aankondigen voor vanavond voor in het Frans. De rest probeert daarbij te helpen met het franse woordenboek in de hand. Hilariteit als er wordt geprobeerd alle namen in het Frans te vertalen. Elvira Moins  gaat nog,  maar hoe vertaal je Nijveen, Nijland of Hoving? Ineens wil iedereen Bos heten. Jacoby Foret.
De cateringploeg (Helen en Ike) hebben een fantastische maaltijd voorbereid. Heerlijke pasta met bolognese saus. Daarna is het samen opruimen afwassen en omkleden.
Als het ensemble rond 19.15 uur richting kerk loopt, zijn de eerste enthousiaste luisteraars al gearriveerd. Het kerkje loop aardig vol. Iedereen wordt persoonlijk begroet door onze voorzitter  José en gastheer Wim.
Als José iedereen in het Frans heeft toegesproken start het concert met Gavotte van Grieg. Gerard zweet peentjes als hij in het Frans de aankondigingen van de stukken  moet doen en n dat ondanks de gedegen voorbereiding. Hij brengt het er overigens goed vanaf en dat geldt ook voor Saxalot. Een gevarieerd programma wordt en gehore gebracht zoals onder andere, Oh lady be good. Locus Iste, Out of Afrika, Entry of the Queen of Sheba. Het publiek vindt het mooi, zelfs de plaatselijke pers is aanwezig.
Tevreden keert het ensemble na het concert terug naar huis en dan mag de gezelligheid weer losbarsten. Met z’n 15en rond de keukentafel. Kaasjes, schaal met worst en vlees van slagerij Kempenaar het gaat er goed in. Het blijft nog lang rumoerig en gezellig. De beloofde acts blijven uit, maar de stemming is er niet minder om.
 
Zondag:
Ondanks de korte nacht moet er ook deze ochtend nog gerepeteerd worden.  Na het ontbijt worden de instrumenten nog een keer uit de koffer gehaald. Ook deze ochtend is het heerlijk weer en er kan wederom buiten gerepeteerd worden. Langzaam maar zeker begint de programmering voor het concert in de Hofpoort vorm te krijgen. Na de lunch komt er zomaar een einde aan een fantastisch weekend. Een weekend waarin heel veel en goed gerepeteerd is. Een weekend waar gelachen is tot iedereen er buikpijn van kreeg. Een weekend waarin deze geweldige groep mensen weer een stapje dichter bij elkaar is komen te staat. Een weekend vol muziek en plezier. Iedereen heeft zijn of haar steentje bijgedragen om het tot een succes te maken. Dus een pluim voor iedereen. Wim en Roel bedankt voor jullie gastvrijheid.
 
 


 

bottom of page